keskiviikko 18. maaliskuuta 2009

Sosiaalinen media houkuttaa, koukuttaa...?

Kyselin omalta opiskelijaryhmältäni (suurin osa heistä on -91 syntyneitä) kuinka ja mihin he käyttävät nettiä. Enemmistöllä netti voittaa television tarpeellisuudellaan ja kiinnostavuudellaan. Samaa mieltä olen minäkin, jos näistä kahdesta täytyisi vain toinen valita. Ryhmäni nuoret käyttävät nettiä ja tietokonetta enimmäkseen yhteydenpitoon ja viestintään kavereiden kanssa. Suosituimmaksi välineiksi he nimesivät Mesen, Facebookin, Irc-gallerian. Toisaalta netti on väline myös virallisempaan yhteydenpitoon esimerkiksi sähköpostiviestintää opettajien kanssa, netissä tehdään ostoksia sekä hoidetaan pankkiasiat. Ja tietenkin etsitään tietoa koulutehtäviin.

Vaikka netti onkin ahkerassa käytössä, toisaalta nuoret ilmaisivat senkin, etteivät halua kaiken liittyvän nettiin ja koneisiin. He haluavat esimerkiksi opiskella myös perinteisesti luokassa.

Kevään työssäoppimisjaksoa varten perustin ryhmälleni sosiaalisen ympäristön Ningiin, ja turhaan harmittelin kun en ehtinyt heille käyttöä ohjeistaa atk-luokassa. Niinpä vain kutsuin heidät jäseniksi sähköpostin avulla. Huoleni osoittautui turhaksi, sillä yksi toisensa jälkeen he liittyivät ningiin vaivattomasti. Oma verkosto otettiin siis ryhmässä hyvin vastaan, ja viestintä on alkanut ahkerasti. Kaikilla ei ole kuitenkaan mahdollisuuksia seurata ningiä säännöllisesti, koska nettiä ei ole käytettävissä. Suurimman osan arkeen netti kuitenkin kuuluu itsestään selvyytenä. Uskon myös opettajana hyötyväni yhteisön perustamisesta, nyt riittää kun vastaan johonkin kysymykseen kerran, niin vastaus on kaikkien saatavilla. Samalla pysyn ajantasalla, mitä opiskelijoilleni kuuluu, kun he vaihtavat ajatuksia ympäristössä. Ajattelin, että kokeilen ningiä myös muilla opintojaksoilla, etenkin nuorisoryhmillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti