torstai 3. syyskuuta 2009

Nuoret neuvovat, kun vanhemmat ovat hakoteillä ja ihmeissään…


… näin ainakin netin käytössä tulisi olla, mikäli aikuiset ovat ”pihalla”. Netti on täynnä kaikenlaisia juttuja, pahojakin, ja siksi aikuisten tulisi olla hyvin perillä siitä, mitä nuoret ja lapset netissä tekevät. Parhaimmillaan netti auttaa ja opettaa nuoren kehitystä ja oppimista, mutta se luo myös monenlaisia uhkakuvia. Hyvin jokapäiväinen ja tavallinen ilmiö on esimerkiksi nettikiusaaminen, cyberbullying. Netissä ”kuka vaan voi olla kuka vaan” eli erääksi uhkakuvaksi voi nousta esimerkiksi toiseusidentiteetti ja sen lieveilmiönä esiintyvät ilmiöt, pedofiilit voivat tekeytyä nuorten ikäisiksi ystäviksi ja lähestyä heitä sitä kautta. Tämä aihe herätti runsaasti keskustelua valmennettavien keskuudessa, työskentelemmehän me kaikki nuorten parissa. Mielestäni mediakasvatus, nettietiketti ja hyvien tapojen ohjeistus kuuluvat olennaisena osana jokapäiväiseen työhömme. Varjopuolena koulukiusaamisen muodot leviävät nettiin, ja sen palveluihin. Netissä voidaan muun muassa eristää kaveriporukasta, häiriköidä, mustamaalata, huijata tai provosoida kiusattavaa, ihan niin kuin elämässä muutenkin. Netissä on helpompi kiusata ja arvostella toisia anonyymisti, tämä voi laskea kynnystä vaikka kirjoitella ilkeitä ja negatiivissävytteisiä kommentteja toisten valokuvista tai kommenteista. Kiusata voi niin, tuntemattomia kuin tuttuja ihmisiäkin, ja liian helposti. Tällaiset kiusaustapauksessa tulisi katkaista heti alkuunsa, sillä niillä voi olla kauaskantoiset ikävät seuraukset.

Haasteeksi nousee se, että meidän opettajien ja muiden aikuisten on pysyttävä mukana internetin tarjoamien palvelujen kehityksessä, ja niiden ilmiöissä. Tämä puolestaan edellyttää luottamuksellisia suhteita lapsiin ja nuoriin, sillä he voivat kertoa mitä, miten ja missä he nettiä käyttävät. Tästä saimme hyvää esimakua kun Savonlinnan normaalikoulun yläkoululaiset opastivat meitä Mun Juttu –valmennettavia netin saloihin. Päivän aikana saimme luoda mielenkiintoisen katsauksen nuorten harrastuksiin ja maailmaan. Nuoret olivat heidän opettajansa mukaan ns. tavallisia netinkäyttäjiä. Kuitenkin monille meistä tuli lyhyiden esittelyjen aikana paljon uutta asiaa, nuoret siis kertoivat ja näyttivät meille konkreettisesti kuinka he nettiä käyttävät harrastuksissaan ja vapaa-ajallaan. Pääsimme tutustumaan muun muassa kuvankäsittelyohjelmiin, pikaviestimiin ja musiikinteko-ohjelmaan.

Kaikki tämä näytti sujuvan nuorilta todella näppärästi, ja me opettajat seurasimme ihmetellen ja mielenkiinnolla esittelyjä. Nuoret tuntuvat olevan nopeita oppimaan uutta, sekä kokeilemaan ennakkoluulottomasti uusia ohjelmia ja palveluja. Se ero meissä aikuisissa on, ettemme uskalla kokeilla netin uusia palveluja samalla tavoin, niin ennakkoluulottomasti (ei ainakaan iso joukko meistä). Toisaalta monille aikuisille asettaa suuren haasteen jo uusista asioista perillä pysyminen, vaikka sosiaalisen median kehittymisestä kerrotaan nykyisin paljon perinteisessä mediassakin, muun muassa tv-uutisissa. Eilenkin (2.9.09) Mtv-3 uutisoi suomalaisen puhelinjätti Nokian yhteistyöstä yhteisöpalvelu Facebookin kanssa. Mutta takaako tämäkään uutisointi sen, että nuorten vanhemmat ja muut tärkeät aikuiset pysyvät edes hajulla siitä, mitä kaikkea netissä tapahtuu? Opettajien ja muiden aikuisten jatkuvaan koulutukseen tuskin yhteiskunnallamme on resursseja? Joten oma aktiivisuus on erittäin tärkeää.

Viime päivien aikana on uutisoitu eräiden oppilaitosten kieltäneen kamerakännyköiden käytön oppilailtaan, ajatuksena ettei ketään kuvattaisi luvatta. Sillä näitä salaa kuvattuja kuvia ja videoita voitaisiin käyttää ikävästi julkaisemalla ne netin palveluissa, jossa ne voivat levitä hurjaa vauhtia. Näin on käynyt esimerkiksi tapauksessa ”Star war kid”, jossa eräs nuori jäljitteli Tähtien sota-elokuvan kohtausta. Video tästä päätyi You tubeen, jossa se levisi kulovalkean lailla ympäri maailman, saaden aikaan uskomattomat mittasuhteet. Video oli tarkoitettu pieneksi pilaksi, mutta se päätyi satojenmiljoonien ihmisten katsottavaksi. Videosta muokattiin matkan varrella myös uusia versioita. Kerran nettiin laitettu pieni videon pätkä alkoi elää omaa elämäänsä käyttäjien maailmassa, eikä sen leviämisen tai muuntelun estämiseksi ollut mitään tehtävissä. Asianomainen henkilö, joka videolla esiintyi, sai vahingonkorvauksia tapahtumista, mutta hänen kasvonsa ovat netin syövereissä ikuisesti. Kannattaa siis miettiä mitä netissä julkaisee ja kenestä, sillä myöhemmin niitä ei voi aina poistaa ja seuraukset voivat olla todella ikäviä. Tätä tulee lapsille ja nuorille teroittaa jatkuvasti. Aikuiset usein ovat liiankin varovaisia miettiessään mitä netissä oikein voikaan tehdä. Siksi monia aikuisia ihmetyttää jo sekin, että kun hakukoneeseen laittaa hakusanaksi oman nimensä, kuinka paljon sieltä tietoa meistä tuleekaan. Käykäähän kokeilemassa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti